Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Χαράτσι έως 5% στις συντάξεις από φέτος με το νέο ασφαλιστικό

Χαράτσι έως 5% στις συντάξεις από φέτος με το νέο ασφαλιστικό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή στα τέλη Απριλίου, την επιβολή από τον ερχόμενο Νοέμβριο εισφοράς (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις συντάξεις από τα 1.400 ευρώ και πάνω, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και την έμμεση, πλην υποχρεωτική, συνταξιοδότηση στο 65ο έτος σταδιακά μετά το 2013.


Τις παραπάνω αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα επικύρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση 5 ωρών και καθώς άνοιγε ο δρόμος (σ.σ. με την επιστολή Παπακωνσταντίνου) για να προσέλθει η χώρα στον προθάλαμο του μηχανισμού στήριξης από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ!!!!
Το νέο «χαράτσι» θα κυμαίνεται αναλόγως ποσού, πιθανότατα έως 5% και από την παρακράτηση αυτή τα εκτιμώμενα έσοδα που θα αναπληρώσουν την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το προσχέδιο των ρυθμίσεων που παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, ξεφεύγει πλέον από την «ήπια εκδοχή του», καθώς χθες ξεκαθαρίστηκε ότι:

* Η ανταποδοτική -βάσει εισφορών- σύνταξη, θα βγαίνει με συντελεστές «αναπλήρωσης» από 0,9% (τα πρώτα 15 έτη) έως 1,6% (για ασφάλιση από το 36ο ως το 40ο έτος του εργάσιμου βίου). Από το 2018 η σύνταξη θα υπολογίζεται με αποδοχές 10ετίας, ως εξής: 2008-2013 με το σημερινό σύστημα και 2013-2017 με τους νέους συντελεστές. Οι μειώσεις σε σχέση με τις σημερινές συντάξεις θα κυμαίνονται για όσους αποχωρήσουν από το 2018, σε ποσοστά έως 25% (με 10.500 «ένσημα» για τους μέχρι το 1992 ασφαλισμένους) και μέχρι 29% (με 10.500 «ένσημα» για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους). Για παράδειγμα, «παλιός» ασφαλισμένος με 10.500 «ένσημα» και 2.500 μισθό, σήμερα παίρνει 1.661 ευρώ σύνταξη και αν φύγει το 2018 θα πάρει 1.240 ευρώ (-422 ευρώ), ενώ αν είναι «νέος» θα έπαιρνε 1.750 ευρώ σήμερα αλλά με το νέο σύστημα, θα πάρει 510 ευρώ λιγότερα.

* Η βασική σύνταξη (μελετάται να θεσπιστεί σε 300, ή 360 ευρώ) θα χορηγείται στο 65ο έτος για όλους. Υπάρχει προβληματισμός αν θα συνδυάζεται και με εισοδηματικά κριτήρια, πέραν των «ανασφάλιστων». Αν υπάρχει έξοδος από την εργασία στο 60ό ή το 63ο έτος ο ασφαλισμένος θα παίρνει μόνο την «ανταποδοτική». Μόνο για όσους βγαίνουν με 7.500 «βαρέα ένσημα» στα 10.500 και για αναπηρία, η βασική θα χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική σε μικρότερη ηλικία.

* Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται έως και 10 έτη από το 2013, με ανοιχτό το θέμα της «μεταβατικής περιόδου».

«Όλα έχουν επισπευσθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το υπουργικό συμβούλιο, δείχνοντας εμμέσως ότι αυτή την άποψη συμμερίζονται και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Τόνισε ότι «το Ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα» στην αξιολόγηση που θα κάνει η Κομισιόν στα μέσα Μαΐου και πρόσθεσε ότι μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου «θα υποβάλουμε την έκθεσή μας, στη συνέχεια αυτή θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Θα ακολουθήσει γύρω στις 30 Απριλίου η κατάθεση του νομοσχεδίου και περί τα μέσα Μαΐου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα δύσκολα ξεκινούν μόλις τώρα, καθώς ο Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα πρέπει να πιάσουν και τους στόχους συγκράτησης των δαπανών (φάρμακα, νοσήλια) και ενίσχυσης των εσόδων από εισφορές. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παρά την ύφεση στην αγορά, εμφανίζουν αύξηση κατά 4%.

Δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τις δαπάνες υγείας, αν και έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, την οδυνηρή λύση μπορεί να την υποδείξουν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου